ENNE OSTU SOORITAMIST KÜSI PERSONAALSET KINGITUST 565 777 25 / INFO@VOODIPOOD.EE

Madrats ja selle eluiga – millest see sõltub? 

Madrats – selle eluiga sõltub suuresti ostetud eseme kvaliteediomadustest nagu selle valmistamisel kasutatud materjalid ja konstruktsioon. Vahest veidi ootamatu, aga umbes sama oluline on madratsi eluea tagamisel selle omaniku koristusrutiin. Otsuse madratsi eluea kohta teed seega esimest korda poes ostu sooritades, kuid ka kõikidel järgnevatel päevadel alates madratsi kättesaamisest ja kasutusele võtmisest. Kuidas kindlustada, et ostetud madrats on arukas investeering, mitte selja- või peavalu allikas?

Madrats – õige otsus algab juba poes

Lähtudes madratsi potentsiaalsest elueast, on parim valida kas lateksmadrats, vedrumadrats või vahtmadrats. Tänu oma elastsele kummipuu mahlast toodetud materjalile, on lateksmadrats eriti vastupidav ja stabiilne, aga ka üks keskkonnasõbralikumaid valikuid. Vedrumadratsid on tihti eelistatud tänu äärmiselt laiale tootevalikule. See on atraktiivne variant mis tahes hinnaklassis ostlejale, mistõttu tasub jälgida, et koos hinnaga ei langeks vedrude kvaliteet ega lüheneks nende amortiseerumisaeg. Vahtmadratsi kulumine on salakavalam kui vedrumadratsi puhul, kuna madratsi pehmenemine on silmale vähenähtav. Seetõttu peab kasutaja olema madratsi eluea möödumisest tingitud tervisehädade ennetamisel eriti tähelepanelik.

Ära lahku poest ilma kattemadratsita

Kattemadrats pakub lisapehmust ja aitab ennetada alusmadratsi amortiseerumist. Mida aeglasemalt madrats amortiseerub, seda kauem saab seda kasutada. Seega aitab kattemadrats otseselt pikendada ka alusmadratsi eluiga. Lisaks toimib kattemadrats kaitsena alusmadratsi määrdumise eest. See omakorda aitab raha kokku hoida, kuna õhemaid kattemadratseid on võimalik kas või kodustes tingimustes pesta. Ka paksema kattemadratsi määrdumisel on kattemadratsi väljavahetamine kordades soodsam kui määrdunud alusmadratsi väljavahetamine.

Iga madrats vajab hoolt ja tähelepanu, olenemata selle materjalist ja sellele antud garantiiajast

Kuigi nii vedru-, vaht- kui lateksmadrats on õhku läbilaskvad, on niiskuse madratsist väljajuhtimist vaja toetada väikeste sammudega, millele võiks mõelda iga päev. Madratsi eeldatavat eluiga aitab seega hoida ja pikendada korralik koristusrutiin, mille hulka kuuluvad nii regulaarne madratsi õhutamine, toa tuulutamine kui voodipesu vahetamine.

Madrats kestab kauem, kui järgmisi põhimõtteid

  • Madratsi tehniliste omaduste säilimist toetavad pigem madal temperatuur. Seega tuuluta magamistuba tihti ja hoia seda pigem jahedana. Lisaks toetab see ka uinumist, tagab parema une ja mõjub hästi ajutegevusele. 
  • Vormi hoidmiseks pööra madratsit aeg-ajalt ümber ning kasuta kattemadratsit.
  • Inimene higistab öö jooksul kuni 0,5 liitrit, mis imendub peamiselt madratsi sisse. Jäta hommikul ärgates voodi katmata, et lasta öö jooksul kogunenud niiskusel madratsist välja aurata. Sellega ennetad ka tolmulestade paljunemist, mis on peamine allergiate põhjustaja kodukeskkonnas.
  • Võta magamistoast regulaarselt tolmu, puhastades ka vaipasid ja madratsit ennast.
  • Õhuta magamistuba ja voodiriideid kord nädalas ning vaheta voodiriideid 1-2 nädala tagant. 
  • Pese voodiriideid väga kuuma veega (nt 60 kraadi) ning lisa pesuainele teepuuõli või sidrunimahla, et tappa sinna kogunenud baktereid.

 

madrats

Mõne madratsi garantiiaeg võib olla pikem kui tema eeldatud eluiga. Garantii kehtib aga juhul, kui madratsi eest on õigesti hoolt kantud. Nende võrdlemisi lihtsate nõuannete täitmiseks kulub tegelikult vaid paar minutit, kuid kasutegur annab tunda aastaid. Seega hoia oma ase korras ning võid kindel olla, et ostetud madrats teenib Sind oma eluea lõpuni. Õige madrats annab vastu vähemasti sama palju, tagades parema une ning ennetades tõsiseid terviseprobleeme, mida põhjustavad nii magamatus kui lülisamba vähene või valest kohast toetamine. Õige madrats annab sullegi juurde õnneliku ja murevabana elatud aastaid.

More Stories
Uni tugevdab immuunsust ja tagab hea tervise!