ENNE OSTU SOORITAMIST KÜSI PERSONAALSET KINGITUST 565 777 25 / INFO@VOODIPOOD.EE

Voodi – mille järgi valida endale sobiv?

Voodi väljavalimisele aitab kaasa varasem kogemus ja teadmine, mis selles magajale meeldib ja mis mitte. Esimest korda voodit ostma minnes võib aga olemasolev valik tekitada rohkem segadust kui selgust, tehes otsustamise keeruliseks. Mille järgi aru saada, kas üks või teine voodi on Sulle parim? 

Suurust ja värvitooni saab valida ka ruumi järgi, kuhu voodi paigutatakse, kuid “raamiga või raamita?” küsimusele ruum tihti vastust ei anna. Otsustamisele aitab kindlasti kaasa teadmine sellest, mis on kontinentaalvoodi, pehmenduseta voodiraami ning raamita madratsi eelised ja puudused.

Kontinentaalvoodi

Kontinentaalvoodi sobib ennekõike neile, kellele meeldib magada põrandast võimalikult kõrgel. Lisamugavust annavad pehme pea- ja seljatugi, mille najale on hea toetada nii lina paika sättides kui õhtuti raamatut lugedes. Pehmendustega voodi on ka lastesõbralik ning peidab väiksemaid kulumisjälgi. Suuremate kulumisjälgede tekkides pole kulumist aga nii kerge varjata ning kui parandustest ei piisa, võib tekkida vajadus voodi välja vahetada. Et kontinentaalvoodi koosneb üleni madratsitest, ei saa selle kulumisel enamasti vahetada välja ainult madratsit või ainult voodiraami, vaid tuleb välja vahetada kogu kupatus. See on kontinentaalvoodi üks suurimaid puudusi.

Mitmetel kontinentaalvoodite mudelitel on sisseehitatud sahtlid või hoiuruum, kus on mugav hoiustada lisavoodiriideid. Siinkohal on oluline meeles pidada, et külgedele avanevate sahtlitega voodi nõuab toas rohkem ruumi, samas kui ülespoole avaneva ligipääsuga hoiukast eeldab kummiga lina kasutamist (või peremeest/perenaist, keda paigast liikunud voodipesu ei heiduta) ja ehk ka natuke suuremat ronimist asjadele ligipääsemisel.

Kontinentaalvoodi luksuslik stiil võib kaasa tuua kõrgema hinnaklassi, aga ka laiema materjalivaliku. Mõnel kontinentaalvoodil on lausa eemaldatav kate, mida on mugav puhastada. Voodikatte pesemisega pikendad voodi kasutusiga ning katte väljavahetamine on lihtne viis, kuidas magamistuppa ilma suurema remondita värskust tuua. Selline võimalus on aga kahjuks üksikutel mudelitel.

Voodiraam

Voodiraam on hea valik neile, kelle jaoks on oluline, et voodi alla jääks vaba ruum — see tekitab magamistuppa “õhku”, lihtsustab tolmu võtmist ning võimaldab voodi alla tekitada lisa-hoiuruumi. Voodiraamide valikus on nii pehmendustega kui pehmendusteta mudeleid. Pehmendustega voodiraam on suurepärane valik lastega peredele, kuna sarnaselt kontinentaalvoodile ei pea kartma voodi vastu komistamist ja sellega kaasnevat „kondivalu“. Pehmenduseta mudelit on aga tuju või vajaduse tekkides lihtne värskendada, andes voodile uus kiht värvi, lisada voodile päis või muuta voodijalgade kõrgust.

Erinevalt kontinentaalvoodist on voodiraamist huvitatud ostjatel võimalik valida puidust ja metallist raami vahel. Puidust voodiraam on minimalistlik, looduslähedane, kergesti hooldatav ja lihtsasti transporditav. Metallist raam on aga vastupidavam ning hoiab kauem oma esialgset vormi. Raamiga vooditel on mitmekülgsem hinnaklass, seega fikseeritud eelarve juures saab soodsama voodiraami ostja endale lubada kõrgema kvaliteediga madratsit.

voodi-madrats-kontinentaalvoodi

Voodi “põrandal”

Vahel tundub valik väga kirju ja lähenetakse voodi valimisele loominguliselt – ostetakse paks madrats ilma raamita ning asetatakse see otse põrandale. Ehkki see näeb boheemlaslikus magamistoas hea välja ja on eriti meelepärane neile, kellele meeldib magada maapinna lähedal, ei ole see madratsi eluea osas kuigi hea kasutuspraktika. Madratsisse koguneb magades palju niiskust ning hea on lasta madratsil hingata, mistõttu on pigem kasulikud lippidega voodiraamid. Nii pääseb õhk altpoolt madratsile ligi, mis omakorda aitab ära hoida bakterite, tolmulestade jm paljunemise. Raamita madrats võib olla näiliselt rahakotisõbralik ja murevaba valik, sest jätab omanikule võimaluse sobiva raami hiljem juurde osta, kuid pikemas perspektiivis päädib see ilmselt madratsi enneaegse väljavahetamise ja – mis veelgi hullem – võimalike terviseprobleemidega. Loe magamisaseme tervisesõbralikuna hoidmise kohta siit.

Kui magamisaseme eelistus selge, ongi järgmine samm madratsite maailma siirdumine, kus võiks täpsustada enda jaoks sobiva aseme pehmuse, tugistruktuuri ja materjali. Sellest, kuidas valida endale sobivat madratsit, loe siit: Kuidas valida Sleepwell madratsit? 

More Stories
Uni tugevdab immuunsust ja tagab hea tervise!